Traženje vesti

Imprimare pagina

Vesti

Rešenje protiv kineskog dampinga

30-11-2016

Kina prema zapisniku prilikom priključivanja WTO-u, posle 11. Decembra 2016. godine raspolagaće sa statusom razvijene tržišne privrede. Tako više od 30 miliona evropskih radnih mesta može doći u opasnost, ukoliko Kina bez ikakvog ograničenja dobije prednosti koje idu sa statusom razvijene tržišne privrede. Stoga je Evropska Komisija dala predlog za nov način izračunavanja dampinga u vezi uvoza iz takvih zemalja, za koje je karakteristično značajno tržišno izobličenje, ili u kojima država vrši široki uticaj na privredu.
Predlog treba da obezbedi to, da pomoću sredstava za zaštitu tržišta koja su na raspolaganju Evropi – uz svestrano pridržavanje međunarodnim obavezama preuzetim od strane EU unutar pravnog okvira Svetske Trgovačke Organizacije (WTO) – obezbedi mogućnost rukovanja u međunarodnom trgovačkom okruženju i trenutačnoj realnosti, a to na ime viškova kapaciteta.
Nova protivdampinška metodologija bi mogla da se primenjuje u slučajevima predmeta, posle stupanja na snagu promenjenih pravila. Predlog se određuje i prema prelaznom period; po kojem sve protivdampinške mere i postupci koji su u toku, nepromenjeno slede trenutačne regulative. Komisija je dala predlog i za strožiju protivsubvencionističku pravnu regulativu; da u narednim slučajevima, svaka nova subvencija otkrivena prilikom ispitivanja može da se proučava i pojavi u razrezanoj konačnoj carini.  Sada je red na Evropskom Parlamentu i Savetu, da u okviru redovne procedure oblikovanja prava donesu odluku o predlogu.

Saopštenje za štampu, može se preuzeti ovde >>


Vrednovanje materijala koji dolaze u kontakt sa namirnicama

VIII Kongres Savremene Industrije Glinenih Proizvoda Srbije

Technargilla 2018

Sajam Ceramitec 2018

Fenomenalan festival sa grnčarima

Međunarodna naučna konferencija o keramici u Budimpešti

Pažnja, stupila je na snagu CLP uredba

Zbirka keramike može se posećivati i "on-line"

Glavna nagrada od 1 miliona forinti na V Međunarodnom Trienalu Silikatne Umetnosti

Još manje respirabilnog SiO2
Partneri